Team EHS – Vuokatin Suomen Cupin leiri

Team EHS leireili Vuokatissa reilun viikon loka-marraskuun vaihteessa. Leiri oli rakennettu Vuokatin Suomen Cupin ympärille. Leiriohjelman pääharjoitukset muodostuivat Cupin kisoista ja perinteisen VK-harjoituksesta. Koko tiimi oli pitkästä aikaa koossa leirillä ja sparraamassa mukana oli myös junioriosastolta Erik. Leiri alkoi kevyellä totuttelulenkillä, jonka jälkeen ohjelmassa oli lauantaina ja sunnuntaina kauden avaus kilpailut.

Roppakaupalla pisteitä sprintissä

Suomen Cup, ja koko kotimainen kisakausi, pyörähti totutusti käyntiin Vuokatin kisaviikonlopulla, jonka ohjelmassa tällä kertaa oli sprintti ja viesti vapaalla hiihtotavalla. Lauantain sprintissä kovimmat odotukset olivat Vuokatin osaston Santulla ja Villellä, jotka olivat jo hyvin ehtineet keräämään lumikilometrejä ennen kisoja. Lauantain olosuhde oli todella haastava, sillä lauhan sään vuoksi latu ei ollut ehtinyt kovettua yön aikana lainkaan. Lisäksi päivän aikana alkoi räntä/lumisade, joka hidasti keliä entisestään.

Santtu hiihti karsinnan upeasti ollen koko porukan viides, edessään käytännössä vain maajoukkueporukkaa. Ville hiihti perushiihdolla karsinnan sijalle 15, vaikka loppumatkasta keskittyminen tekniikkaan alkoikin herpaantua. Lauantain suurimman yllätyksen teki Matias, joka hiihti hienosti karsinnan sijalle 25 ja varmisti näin ollen uransa ensimmäiset Cupin pisteet! Johan hiihti karsinnassa sijalle 55, Miika oli 64. ja Erik 75.

Erähiihdoissa kaikki kolme EHS:n miestä hiihtivät samassa alkuerässä. Santtu hallitsi erää oikeastaan koko ajan kärkipaikoilta, Villen seuratessa letkassa kolmannella sijalla. Matias joutui alkuvaiheessa kisaa hakemaan paikkaa sen verran paljon, että eväät oli syöty Hönkämäkeen tullessa. Villen taktiikkana oli ajaa Hönkämäen nousu kaasu pohjassa siten, että vain Santtu olisi seurannut, mutta räntäsateen vuoksi radalla oli vain yksi liukas väylä, jota pitkin hiihtää. Näin ollen Hönkämäkikin hiihdettiin sopuisasti letkassa. Loppusuorallakaan ei muutoksia sijoituksiin tapahtunut ja näin ollen Santtu selvitti ainoana Espoon hiihtoseuran edustajana tiensä välieriin vakuuttavalla ja hallitulla suorituksella.

Semifinaaliin Santtu muutti taktiikkaansa ja otti erässään peesaajan roolin. Semifinaalissa Santtu hiihti koko ajan kolmannella sijalla tarkkaillen tilannetta. Hönkämäessä porukka repesi ja jatkopaikoista käytiin taistelua neljän hiihtäjän kesken. Viimeisessä kaarteessa Santtu kolaroi ja samalla kaatui haave finaalipaikasta. Santtu oli lopputuloksissa kisan 9., Ville 18. ja Matias 28. Kaikesta huolimatta sprintti oli joukkuetasolla seuran paras noteeraus Suomen Cupissa ikinä.

Viesti

Sunnuntaina vuorossa oli 3x6km viestit. EHS:n ykkösjoukkue oli Santtu, Ville ja Matias. Haastajajoukkue taas hiihti järjestyksessä Johan, Miika ja Erik. Ykkösjoukkueen taktiikkana oli, että Santtu nopeana lähtijänä ja hyvänä ryhmähiihtäjänä tulee kärkiporukassa vaihtoon. Villen tehtävänä oli pysyä kärkiryhmän mukana, jotta eroa takana tuleviin ryhmiin saataisiin mahdollisimman paljon. Matiaksen roolina oli taistella ankkurina sen, minkä pystyy ja varmistaa seuralle ei enempää eikä vähempää, kuin paras viestisijoitus toistaiseksi. Haastajajoukkueella oli tavoitteena tuoda pitkästä aikaa myös seuran kakkosjoukkue maaliin saakka (yleensä on hiihtäjät loppuneet kesken ennen ankkuriosuutta) ja saada jokaiselle hiihtäjälle hyvä kova harjoitus.

 

This slideshow requires JavaScript.

Ykkösjoukkueen taktiikka toimi täysin suunnitelman mukaan, kun Santtu kampesi jo ensimmäisellä kierroksella itsensä kärkiryhmään ja toisella kierroksella kärkiryhmä harveni vajaaseen kymmeneen joukkueeseen. Viimeisellä lenkillä kärjessä lisättiin vauhtia ja Santtu sinnitteli hyvin mukana ja tuli hienosti vaihtoon viidennellä sijalla vain noin 15 sekuntia kärjen perässä. Ville pääsi matkaan yhtä aikaa Vantaan ja Jämin kanssa. Ensimmäisellä kierroksella ryhmän sijoitus parani parilla sijalla. Toisella kierroksella kolmannesta sijasta oli taistelemassa Oulu, Haapajärvi, Vantaa ja Espoo. Viimeisellä kahden kilometrin lenkillä Ville pysyi hyvin ryhmän vauhdissa ja vaihtoon tultiin hienosti kuudennella sijalla noin sekunnin päässä kolmannesta sijasta. Matias hiihti ensimmäisen kierroksen Vantaan vetämässä ryhmässä, johon oli myös taustalta noussut Jämi ja Imatra. VHS:n vauhti osoittautui kuitenkin vielä liian kovaksi ja Matias jättäytyi viisaasti porukasta toisen kierroksen alussa. Seuran viesti kulki tässä vaiheessa sijalla 7. Ryhmästä jäätyään kesti hetken ennen, kuin Matias sai taas rytmin päälle, mutta viimeinen kierros tuli todella hyvin. Matias joutui viimeisellä kierroksella kovien takaa-ajajien hiillostamaksi, mutta hyvän lopun ansiosta Matias toi ykkösjoukkueen kuitenkin maaliin upeasti sijalla 9!

Leiri

Suomen Cupin hyvin menneiden kisojen aikana ja jälkeen Team EHS:n viimeisetkin syvältä etelästä saapuneet hiihtäjät pääsivät avaamaan hiihtokauden Vuokatin ensilumenladulla. Kisaviikonloppuna alkanut lumisade vei ladulta ylimääräiset sohjot mennessään, joten viikonlopun jälkeen päästiin nauttimaan Vuokatin ensilumenladun parhaista puolista, vieläpä upeassa talvisäässä. Leiriohjelma sisälsi pitkälti perusharjoittelua ja suksituntuman hakemista, eikä kisaviikonlopun jälkeen tarvinnut enää hakea viime Vuokatin leirin kaltaista Road to Glory -tehoblokkia, jonka ehkä yksi leiriläinen jaksaa tehdä (kevennettynä) loppuun asti 😉 Nyt ohjelmassa oli maanantaina pitkä yhdistelmätreeni pertsalla ja juosten, tiistaina juoksu+salitreeni ja pk-hiihto, keskiviikkona kaksi pk-lenkkiä hiihtäen ja torstaina päästiin sitten taas vauhdin makuun, kun luvassa oli vauhtikestävyysharjoitus perinteisellä. Torstain vk-treenistä saatiin nyt myös autenttista videomateriaalia, kun Antti kuvasi vauhdista EHS:n letkan vyörymistä vilkkaalla ensilumenladulla. Tämän jälkeen osa leiriläisistä suuntasikin taas etelään ja osa jatkoi vielä muutaman päivän lumituntuman hakemista. Leiri oli allekirjoittaneiden mielestä varsin onnistunut ja Vuokatti tarjosi hyvät puitteet hiihtotuntuman parantamiseen. Tällekin leirille lähdettiin melko erilaisista lähtökohdista: TeamEHS:n Vuokatin osasto ja kesän leirejä eniten kiertäneet vaikuttivat olevan erittäin hyvin valmistautuneita alkavaan kisakauteen, kun taas esimerkiksi Espoon allekirjoittanut vaatii vielä hieman lisää harjoittelua alle ennen kuin suksikin rupeaa kulkemaan. Tilanne vaikuttaa kuitenkin tässäkin tapauksessa ihan hyvältä talvea ajatellen, sillä kunto on ollut hyvässä noususuhdanteessa koko syksyn ajan ja treenit on pystynyt tekemään pirteällä fiiliksellä, kun kesällä ei tullut vielä laitettua töiden takia kaikkia paukkuja peliin. Tämä oli minulle (Johan) kauden ensimmäinen leiri ja olikin hienoa (ja hurjaa) huomata, että EHS:n letka menee jo melkoista vauhtia vk-treeneissäkin 😉 Lyhyen aikavälin tavoite onkin pysyä letkan vauhdissa, kun EHS kokoontuu seuraavan kerran vajaan viikon päästä Levillä ja Rovaniemellä. Seuraavaan leiriin on kylläkin sen verran vähän aikaa, että lepo ja kevyet harjoitukset ennen sitä lienee paras resepti tuon tavoitteen saavuttamiseksi 🙂

Ville (kisat) ja Johan (leiri)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s